Tips

VoetverzorgingVoeten verdienen aandacht!

Als je er bij stil staat hoeveel kilometers je voeten met je door het leven wandelen, dan is het van het grootste belang om je voeten goed te verzorgen. Zo kunnen de volgende ongemakken zich ook voordoen als eelt, likdoorns en ingroeiende teennagels. Je kunt door zelf alert te zijn en met onderstaande tips deze voor een groot deel voorkomen of verhelpen.

Luisteren naar je voeten:

Altijd pijnlijke voeten is niet normaal! Onderneem actie en denk niet “Ach, het gaat nog wel!”. Door bv. naar de pedicure te gaan, kan hij of zij je helpen of adviseren waardoor de meeste klachten behandelt kunnen worden.

Hoe vaak ga je naar de pedicure?

Om de 6 tot 8 weken is doorgaans voldoende om bij de pedicure langs te gaan. Maar het ligt er ook aan hoe snel er zich weer eelt vormt of klachten zich voordoen. Bij veel en snelle eeltgroei zal soms 3 tot 4 weken als advies gegeven worden. Wanneer het eelt zeer langzaam groeit en er verder geen klachten zijn volsta je misschien met 2 à 3 maanden. De denkwijze van “ik heb geen problemen aan mijn voeten, dan hoef ik ook niet naar de pedicure” is dan ook niet verstandig! Door regelmatig een bezoek aan de pedicure te brengen kunnen veel problemen en klachten voorkomen worden, zoals bijv. likdoorns en kloven. De stand van de voeten veranderd bij het ouder worden en daarnaast kunnen er zich ook nog nagel en huidproblemen aankondigen. De pedicure kan in deze situaties uitkomst bieden door het tijdig herkennen van problemen/klachten.        Hier geldt: PREVENTIEF BEHANDELEN = BETER DAN GENEZEN.

Voeten hebben behoefte aan een goede vocht regulerende crème:

Verschillende voetencrèmes voor verschillende seizoenen. Ook is dan het huidtype weer een belangrijke factor bij de keuze van de crème die het best gebruikt kan worden. Hier kan de pedicure u advies bij geven. Zo hebben voeten er baat bij om een goede vocht regulerende  crème te gebruiken. Als tip de crème over de gehele voet aanbrengen behalve tussen de tenen.

Kloven? Wat nu:

Doordat de huid minder elastisch wordt door bv. droogte/schrale huid knapt de huid open. Deze plekken worden kloven genoemd. De meest voorkomende plekken zijn eeltplekken aan de hiel, omdat de huid hier extra droog is. Oorzaak hiervan kan zijn het dragen van te kleine slippers of sandalen. Om kloven te voorkomen kun je zelf het volgende doen:

  • 1 x per week vijlen(1 richting op!) op een droge huid
  • dagelijks (bij voorkeur ‘s avonds) uw voeten in masseren met crème.

Wacht niet te lang als er een kloof op komst is. De behandeling bij de pedicure kan veel pijn voorkomen!

Let op bij  ingegroeide teennagels:

De meest voorkomende plek is toch wel de grote teen. Het is een zeer pijnlijke aandoening waarbij aan te raden is deze zo spoedig mogelijk te laten behandelen om erger te voorkomen.

De grootste boosdoeners zijn:
• slecht passende schoenen waardoor druk ontstaat
• bij het knippen van de nagels te kort of verkeerd knippen
• bij transpiratie of teveel baden ontstaat een weke nagelomgeving waardoor sneller een ingroeiende teennagel ontstaat

Hoe vaak voeten wassen:

Aan te raden is dit dagelijks te doen met lauwwarm water maar zonder zeep. Voorkom een droge huid door niet te lang met je voeten in het water te blijven. Gebruik voor het afdrogen een schone handdoek en droog je voeten goed af vooral tussen de tenen. Laat daarna je voeten nog even aan de lucht drogen alvorens sokken aan te trekken. Als advies dagelijks schone sokken aantrekken!